АкумулаториМотоциклетни акумулатори - официален вносител за България

мотоциклетни акумулатори
мото акумулатори
Акумулатори
  • Voltz - мотоциклетни акумулатори - официален представител за България, акумулатори за АТВ, акумулатори за скутери
  • Автомобилни акумулатори  BANNER, energy, iskra Пазарджик, Szhnajder
  • Тежкотоварни акумулатори Iskra, Banner, Искра Пазарджик
Акумулатори

 

Мотоциклетни акумулатори

 

Автомобилни акумулатори

 

Тежкотоварни акумулатори

Акумулатори
 

 

 

 

УЕБ дизайн & SEO оптимизация

 

 

КАК Е УСТРОЕН АКУМУЛАТОРА?

 

Всяка 12 волтова батерия е съставена от акумулаторни клетки. Всяка шеста на брой акумулаторна клетка е с номинално напрежение 2 волта. Във всяка клетка има положителни и отрицателни плочи. От големината на плочите и състава на активната им маса зависи капацитетът на акумулатора. От дебелината на плочите зависис какъв е акумулатора - стартов акумулатор или тягов акумулатор. Когато плочита са тънки и повече на брой стартовия ток на акумулатора е висок, а когато плочите са дебели акумулатора става тягов -издържа дълго време на консумация - лодки, каравани. Колкото до състава на плочите повечето водещи заводи за акумулатори непрекъснато работят за усъвършенстването на плочите и благодарение на тях акумулаторите придобиват много важни качества като:


» тези акумулатори имат почти нулев саморазряд
» висок стартов ток
» сигурност срещу изтичане
» сигурност срещу експлозия
» устойчивост на вибрации
» тези акумулатори не изискват поддръжка
» дълъг срок на складово съхранение
» надеждни стартиране при необичайни температури

 

Заводите производители на акумулатори гарантират по-дълъг или по-къс живот в зависимост от това как се грижите за своя акумулатор. Колкото по-добре се грижите за Вашия акумулатор, толкова по-дълго ще ви служи безотказно.

 

Ето нашите съвети:
Проверявайте редовно зарядната система на автомобила, за да не оставяте акумулатора незареден (плочите сулфатизират, а през зимата замръзват), или което е още по-лошо презаредена. Системното презареждане на акумулатора води до бързото изпадане на активната маса на плочите.


Когато акумулатора трябва да се долее, никога не използвайте вода от чешмата, дъждовна вода или каквото и да било друго освен дестилирана вода. В противен случай саморазряда може да стигне до 5% на ден.


Зареждайте акумулатора
с ток равен на една десета от капацитета й. Например ако акумулатора е 60 AH - максималния ток ан зареждане е 6 ампера.


Не допускайте дългото разреждане на акумулатора. Да уточним, че саморазряда лятото достига 1% на ден, което означава, че след по малко от 4 месеца акумулатора ще е 100% разреден. Естествено всяко правило има изключения и затова можем да кажем, че съществуват марки акумулатори, които могат да стоят повече от 6 месеца без да паднат, това са калциевите акумулатори.


Не допускайте електролита в акумулатора да пада под минимума. Най-добре е нивото да е 10-15 мм. над плочите. Кутиите на определени марки имат крачета във всяка клетка, които ви показват до къде да долеете.


Не доливайте електролит, освен в случай, че същият е разлят. Когато имаме изпаряване се изпарява само водата - остава концентриран електролит опасен за акумулатора.


Ако колата ви не запали
до 10-тата секунда, не въртете повече, защото изтощавате акумулатора и след 20-30 секунди непрекъснато въртене от 12 волта, акумулатора става 8-9 волта, което не и позволява да стартира повече, преди да се зареди на токоизправител.


Не забравяйте, че всяко по-продължително стартиране разрушава батерията и в някой случай води до отпадане на гаранцията. Затова, ако автомобила ви не запали веднага, потърсете специалист за проблема.


Не отваряйте, не поправяйте и не сваляйте акумулатора от мястото му. Ако Ви се наложи, потърсете съвет и помощ от специалист. На пръв поглед маловажни манипулации по акумулатора могат да доведат до неговото преждевременно разрушаване.


Акумулаторната батерия трябва винаги да е добре укрепена, за да се предотврати спукване на кутията гаранцията отпада) и изтичането на електролит, който е опасен и може да причини доста поразии (при допир с електролит измиите обилно с вода, поръсете със сода бикарбонат и потърсете лекарска помощ) ако дълго време няма да използвате автомибила си, свалете минусовата клейма от акумулатора, за да предотвратите падането му и в последствие неприятностите.


Когато двигателя на автомобила не работи, не оставяйте консуматори (фарове, парно, радио и др.) които да изтощават акумулатора Ви.


Поддържайте изводите на акумулатора чисти. Когато видите, че има окис на тях ги изчистете с вода и четка и ги намажете с технически вазелин.


Ако ви се налага да свалите или качите клеймата, но това се окаже трудно не чукайте по извода на акумулатора. Почти сигурно е, че ще останете без акумулатор. За случая капнете спирачна течност между извода и клеймата и проблема ви ще бъде решен.


Когато карате повече в градски условия, честото палене води до консумиране на повече ток, отколкото акумулатора е получил от генератора. В резултат на това акумулатора пада и е нужно да му бъде помогнато като го дозаредите на токоизправител.


Надяваме се нашите съвети да са ви от полза и да ви помогнат да направите правилния избор при покупката на акумулатори.