АкумулаториМотоциклетни акумулатори - официален вносител за България

мотоциклетни акумулатори
мото акумулатори
Акумулатори
  • Voltz - мотоциклетни акумулатори - официален представител за България, акумулатори за АТВ, акумулатори за скутери
  • Автомобилни акумулатори  BANNER, energy, iskra Пазарджик, Szhnajder
  • Тежкотоварни акумулатори Iskra, Banner, Искра Пазарджик
Акумулатори

 

Мотоциклетни акумулатори

 

Автомобилни акумулатори

 

Тежкотоварни акумулатори

Акумулатори
 

 

 

 

УЕБ дизайн & SEO оптимизация

 

 

ВСИЧКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА АКУМУЛАТОРИТЕ - МОДЕЛ, МАРКИ, СТАРТОВ ТОК, ДИАГНОСТИЧНИ ПАРАМЕТРИ, КАПАЦИТЕТ.

 

КАПАЦИТЕТ НА АКУМУЛАТОРА - Акумулатора се измерва в амперчасове (Ah)

 

Долната граница на капацитета на акумулатора се определя от:

- Възможността да оставим автомобила или мотоциклета си с включени габарити и те да бъдат включени до сутринта.

 

- Възможността да запалим изправен двигател във възможно най-студено време (да речем от -15°С до -19°С)

 

- Възможността да пътуваме с автомобила или мотоциклета около 3-4 часа през нощта с развален алтернатор.

 

 

Горната граница на капацитета на акумулатора се определя от:

- Финансова гледна точка, тоест колко пари сме решили да заделим при покупката на акумулатор.

- Мястото предназначено за поставяне на акумулатор.

 

Какъв капацитет акумулатор да поставим на нашия автомобил или мотоциклет?

Правилния отговор е възможно колкото си може по-голям акумулатор, който можем да поставим според мястото във Вашия автомобил или мотоциклет. По големия акумулатор ни позволява по дългото оставане на включени ел. консуматори при спрян автомобил или мотоциклет (автокасетофон, светлини, чистачки), стартирането на неизправен двигател чрез многократни опити, дългото пътуване с повреден алтернатор и следователно по-дълговременно използване на акумулатора.

 

 

МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ:

По-големият акумулатор няма да може да се зарежда достатъчно от наличния алтернатор - НАПЪЛНО НЕВЯРНО твърдение! Напълно изправния алтернатор ще може да зарежда еднакво добре акумулатори с какъвто и да е капацитет. По големите акумулатори се зареждат наистина по-бавно, но за сметка на това и по-бавно се изтощават.

 

СТАРТОВ ТОК НА АКУМУЛАТОРА:

При бензиновите автомобили или мотоциклети един акумулатор, избран по горепосочените правила, има излишък от стартов ток от порядъка на 4 - 5 пъти.

 

ВИДОВЕ АКУМУЛАТОРИ:

Обслужваеми акумулатори - това са най-евтините акумулатори. Тези акумулатори са заредени с течен електролит - разбира се че често трябва да се отвиват капачките и да се наглежда акумулатора за нивото на електролита. Тези акумулатори имат доста по-бърза загуба на вода при по-интензивно каране на автомобила или мотоциклета и по-бърз саморазряд. Изисква се задължително да се долива само дестилирана вода. Доливането на обикновенна вода води до по голям саморязряд на акумулатора - около 30% на ден, именно затова доливайте само дестилирана вода.

 

» МАЛКООБСЛУЖВАЕМИ АКУМУЛАТОРИ:

Тези акумулатори са заредени със сгъстен електроит и са приблизително с около 10% по скъпи от обслужваемите акумулатори. Тука производителите на този тип акумулатори са се постарали да понижат загубата на вода до минимум - достатъчно е да се направи една проверка на всеки 6 месеца. Саморазрядът на тези акумулатори е сведен до минимим, от порядъка на 5-7% на месец.

 

» НЕОБСЛУЖВАЕМИ АКУМУЛАТОРИ:

Тези акумулатори са с около 20% по-скъпи от обслужваемите акумулатори. Самото име показва че тези акумулатори нямат нужда от проверка през гаранционния им срок, именно затова тези акумулатори се продават със залепени капачки и нямат индикатор за нивото на електролита, или ако на някои марки акумулатори е поставен индикатор, то той с цвета си показва степента на зареждане и износване на акумулатора. При тези акумулатори саморазрядът е сведен до 1% месечно. При тези акумулатори доливането на вода е невъзможно поради залепените капачки, именно затова тези акумулатори трябва да се предпазват от презареждане. Тези акумулатори не трябва да се зареждат с зарядни устройства без ограничител на напрежението.

 

» СУХИ АКУМУЛАТОРИ:
Тези акумулатори са значително много по-скъпи от останалите акумулатори, приблизително 2-4 пъти по-скъпи. Електролитът в тези акумулатори е сгъстен до състояние на гел. Пластмасовият капак е с предпазен клапан, който се отваря само при опасно налягане на газовете вътре. Допустимата експлоатация на тези видове акумулатори е в положение: право, наклонено или обърнато. Саморазрядът на тези видове акумулатори варира в широка граница между 1 - 15% на месец, взависимост от модала и марката акумулатори. На този вид акумулатори вода не се долива или ако се случи да бъде изгубена при презареждане то тогава акумулатора се бракува.

 

МОДЕЛИ И МАРКИ АКУМУЛАТОРИ:

Ако електрическата инсталация е изрядна(напрежението да е в рамките на 14.0 - 14.1, двигателят запалва много-лесно, утечка под 50 милиампера) всичките акумулатори издържат двойно гаранционния им срок. В практиката не съществува акумулатор на който да не се отразява зле системното презареждане или зимуване изтощен. Марките и модели акумулатори имат второстепенно значение.

 

ДИАГНОСТИКА НА АКУМУЛАТОРИ:

Ако капачките на акумулатора са покрити с кафяв нагар отвътре то тогава акумулатора е системно презареждан или е много стар (поне 5 или повече години)

Напрежение на изключена от всичко и преседяла 1 - 2 часа батерия

12.8 - 13.0 волта - акумулатора е напълно зареден

12.1 - 12.3 волта - акумулатора е напълно изтощен

под 12 волта - акумулатора е опасно изтощен, при това си състояние акумулатора се разрушава напълно за няколко дни.

Напрежение на зареждане (извършват се 2 замервания: с включени и с изключени фарове, и 2-те при около 2 000 об/мин. на двигателя) - напрежението на акумулатора трябва да е 13.8 - 14.2 волта, ако напрежението на акумулатора е по-малко или по високо - причината търябва да се открие и отстрани.

Утечка на ток - при изгасен двигател и всякакви консуматори на енергия, замерва се като се откачи отрицателната клема (-) и се свърже амперметър между нея и извода на акумулатора. Ако е до 50 милиампера е добре, ако е над 50 милиампера не е хубаво, обичайните причинители може би са алармата или автокасетофона.

Ако се случи да сте в долна или горна граница, трябва да проверите дали това не се отразява зле на Вашия акимулатор (системно недозареждане или презареждане). В случай че автомобила или мотоциклета Ви се кара на къси разстояния, би било добре да допуснем горната граница на напрежението и обратното.